top of page

Het meisje met de vogel

'Het meisje met de vogel' is een QR-wandeling die je langs de mooiste plekjes van kasteelpark De Lovie brengt. 10 QR-codes nemen je mee in een fantasierijk verhaal verbeeld door Sandra Vermeersch en met de stem van Maarten Vangansbeke. Start en einde van de wandeling is aan het kasteel.

QR wandeling .jpg
het meisje en de vogel locatie 1.jpg

De herdenkingskapel.

De opdrachtgevers voor de bouw van het kasteel waren Marie-Joséphine van Renynghe en haar zoon Jules van Merris. Ze gaven architect Pierre Croquison uit Kortrijk de opdracht om het domein ‘De Lovie’ te ontwikkelen tot een parkdomein met luxueus buitenverblijf. Jules van Merris was liberaal schepen van zijn thuisstad Poperinge. Door zijn status, rijkdom en gearrangeerde huwelijk met de adellijke Pauline van Outryve d’Ydewalle in 1854 konden Jules de Merris en diens moeder, die de titel “madame la Douairière” bezat, zich in de hogere kringen begeven. Nadat mevrouw van Renynghe in 1875 stierf, liet zoon Jules op het domein een kapel in gotische stijl voor haar oprichten. In de vroegere jaren van De Lovie werden de overleden bewoners er tijdelijk opgebaard. 
 

het meisje en de vogel locatie 2.jpg

De boom Opa Gust
Opa Gust was/is de bijnaam van een heel oude beuk. Een boom die hier al tientallen jaar staat. Een boom die hier al stond toen Pascal Cattoir op De Lovie toekwam. Een man die hier ook tientallen jaren verbleef.  De boom waaide op 18 februari 2022 om tijdens de storm Eunice.   De familie wou op het domein een blijvende gedachtenis aan het verblijf van Pascal.  Ze kwamen op het idee om een boom te schenken aan De Lovie. Deze nieuwe herdenkingsboom werd gepland bij de ‘oude’ opa Gust. De boom neemt opnieuw de draad op en straalt zo weer voor  tientallen jaren leven uit. 

QR wandeling 3_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 3.jpg

Het bos van de boskanters
In het bos zelf leefde nimmer een sterke bevolking. Een bos werd vroeger eerder geschuwd dan gezocht. Men voelde er zich niet veilig en het geheimzinnige van een woud jaagde de angst op het lijf, zelfs bij natuurmensen. In oude tijden vond men er enkel hutten van echte boskerels en boswachters. Zij die aan de rand of de kant van het bos woonden, werden bedacht met de naam ‘Boskanter’.
Er doen verhalen de ronde over de bende van Baekelandt. Dit is een roversbende uit Vrijbos… Ludovicus Baekelandt of Lodewijk Baekelandt was de leider van een roversbende die op het einde van de 18e eeuw in West-Vlaanderen actief was.

QR wandeling 4_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 4.jpg

Chinese poort 
Deze poort stond in de jaren 1920 nog aan de ingang van het ‘sanatorium* Sint-Idesbald’ in Houtem (Veurne).  Wanneer het sanatorium in 1930 naar De Lovie verhuisde, werd de poort identiek heropgebouwd langs de Canadaweg.  Omwille van haar opvallende vorm kreeg het gebouw van de buurt de bijnaam ‘Chinese poort’. 
 

*Sanatorium: herstellingsoord voor tuberculosepatiënten.

QR wandeling 5_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 5.jpg

De boomgaard/hoeve
Op de hoeve wordt een ruim assortiment gastronomische streekproducten gekweekt: oude aardappelrassen (o.a. Vitelotte, Ratte, Corne de gatte, Annabelle), pompoenen, pastinaak, crosnes, aardperen en natuurlijk de befaamde Poperingse hopscheuten! Deze producten worden manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt onder het kwaliteitslabel ‘Fine Fleur’ en ‘Flandria’. Wassen, snijden en verpakken van de groenten gebeurt in het hoeve-atelier van De Lovie.

QR wandeling 6_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 6.jpg

De steen op de halve maan

Aan de rand van het plein dat in de volksmond 'de halve maan' wordt genoemd, ligt een grote steen waarvan we de ware toedracht niet kennen of hoe die steen er is gekomen. Is het een meteoriet? Een kiezel met grootheidswaanzin? Ligt onder de steen de sleutel van een schat verborgen? We hebben er het raden naar. Maar in ieder geval biedt de steen een leuke verpozing aan tijdens deze wandeling. 
 

QR wandeling 7_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 7.jpg

Mariagrot

De Grot van O.L.V. van Lourdes werd op 24 augustus 1933 met een misviering ingewijd door Mgr. Lamiroy, Bisschop van Brugge. De grot is 7,5 m hoog en 20 m breed aan de basis. Ze werd gebouwd door de aannemer Nachtegaele uit Diksmuide. De Mariagrot staat op een eiland in de zogenaamde ‘Motevijver’ van het kasteelpark. Het eiland is bij de aanleg van de grot ook opnieuw beplant geworden. Vóór de grot staan een twintigtal kleinbladige lindebomen, die samen als het ware het middenschip van een kerk vormen. De lindeboom is van oudsher ook geassocieerd met de Maagd Maria. 
 

QR wandeling 8_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 8.jpg

De Poort

In 2017 creëerde beeldend kunstenaar Karel Verhoeven (1982 - 2021) een reeks permanent geïntegreerde architecturale sculpturen voor De Lovie. Deze sculpturen baseerde de kunstenaar op de ruimtelijke omgeving van De Lovie, historische wandelpaden die door het domein lopen en de samenwerking met enkele bewoners van het kasteelpark. 'De poort' biedt ons een mooi zicht op het kasteel en zijn omliggende weides.

QR wandeling 9_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 9.jpg

Pica
De ekster Pica blinkt op de dakrand van De Katapult.  Zijn naam is afgeleid van pica pica, de Latijnse benaming van ekster.  Pica is ook de naam van een eetstoornis waarbij iemand de drang heeft om niet-eetbare dingen te consumeren zoals papier, stof, aarde, steentjes… De Katapult verenigt beide betekenissen in enerzijds de pica-tuin en anderzijds het bronzen beeld van een ekster op de dakrand, een realisatie van Sven Verhaeghe.  

QR wandeling 10_edited.jpg
het meisje en de vogel locatie 10.jpg

Kasteel met Jules & Jolie
Kasteelpark De Lovie (65 ha) verenigt verschillende werkingen die harmonieus samen gedijen als een symbiose van natuur, erfgoed en mens. In de geschiedenis was het park even veelzijdig als verrassend: zomerverblijf voor adellijke families, militair hoofdkwartier tijdens WO I, sanatorium voor TBC-patiënten …
Op vandaag is het een van de locaties van De Lovie vzw, een sociale organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap ondersteunt in de Westhoek. Ook Buso-school De Pinker heeft er een vestigingsplaats. Het park biedt rust, geborgenheid én ruimte aan wie er verblijft, werkt of schoolloopt.

Het sociale en gastvrije karakter van het park heeft één gemeenschappelijk doel: bouwen aan een wereld waarin personen met en zonder handicap écht samenleven. Een samenleving waarin iedereen evenwaardig is, zich verbindt met de ander en waarin elk talent schittert. Geleidelijk aan wordt het kasteelpark verder ontwikkeld als ‘Open Erfgoed’ waarbij ontmoeting en verbinding centraal staan.

 

In het kasteel huist een sfeervolle geschenkenwinkel ‘Jules & Jolies’ met authentieke producten, lokaal en/of handgemaakt in samenwerking met De Lovie vzw en vele andere partners. Naast onze geschenkenwinkel kan je in de zaal Brutsaert ons Theesalon terugvinden. Unieke streekproducten, hartelijke bediening en authenticiteit is wat bezoekers bij ons komen opsnuiven.
 

bottom of page